“Vijfde van de wereld, dat is toch niet niks”: Belgian Cheetahs troosten zich met vijfde plek in finale 4x400m na forfait Cynthia Bolingo

Ook de derde keer bleek niet de goede keer te zijn. In de finale van de 4x400m werden de Belgian Cheetahs vijfde. Ooit lopen ze wel eens in de prijzen. Wie weet over een jaar op de Spelen. Als Cynthia Bolingo’s pezen standhouden tenminste.

Vierde op het EK van 2018. Vijfde op het WK van 2019. Zevende op de Spelen. Zesde op het EK en WK van 2022. En dan nu: vijfde. Always a bridesmaid, never a bride. Of toch voorlopig niet. En al helemaal niet wanneer de bruid in kwestie, Cynthia Bolingo, ongewild afzegt voor het feestje.

De voortekenen waren anders gunstig in Boedapest. Bolingo spurtte op de 400m sneller dan ooit tevoren. Vijfde in de finale woensdag, in een nieuwe nationale recordtijd. Ook de andere Cheetahs bewezen fysiek klaar te zijn. Zo stelde Helena Ponette haar persoonlijk record scherper, wat Hanne Claes en Imke Vervaet eerder in juli ook al deden.

Jaar van de Cheetahs

“Dit zou wel eens het jaar van de Cheetahs kunnen worden,” joelde Claes zaterdag na de reeksen. Zelfs zonder Bolingo klokten ze de vierde tijd van alle finalisten. Er zat nog geen vier tienden van een seconde verschil op de tweede snelste, Canada. Mét Bolingo — een garantie op meer dan een seconde winst — was een medaille plots geen verre droom meer. In hun ogen glinsterde het geloof.

Hanne Claes.

Hoe zou het nieuws van Bolingo’s forfait bij hen zijn aangekomen, een kleine zes uur voor de finale? Een beetje alsof Kevin De Bruyne net voor de WK-finale zou afzeggen bij de Rode Duivels: dan zit je mentaal even aan de grond. Wég podiumkansen. “Het kwàm aan, maar zodra je op de piste staat, denk je daar niet meer aan,” aldus Ponette. “We hebben alles gegeven. No regrets.”

Ponette, Vervaet, Claes en Camille Laus raapten inderdaad al hun moed bij mekaar. Ze persten alles wat er nog in hun lijf zat. Vijfde, in 3:22.84. Sneller dan zaterdag, en hun tweede tijd ooit, maar in de running voor de medailles waren ze nooit. Die gingen naar Nederland, Jamaica en Groot-Brittannië. “Vijfde van de wereld, dat is niet niks,” zei kapitein Laus. “Maar topdrie, dat was zonder Cynthia niet mogelijk. Het was vooral spijtig voor haar, want ze wilde graag de finale lopen. We mogen toch trots zijn op wat we presteerden. We zaten niet ver van ons Belgisch record (3:22.12). De finale lag helaas snel in z’n plooi. Jammer, maar afspraak in Parijs.”

Cyntha Bolingo.

Eigenlijk hoopten ze tegen beter weten in op de deelname van hun raspaardje. Want donderdag al vertelde Carole Bam, coach van de Cheetahs én van Bolingo, dat haar atlete dry needling nodig had om de finale te kunnen lopen, een techniek die erin bestaat om naalden in gespannen spieren te prikken. Dat werkte, maar verhinderde niet dat Bolingo een contractuurtje in de kuit opliep. Bam besliste om Bolingo te sparen voor de reeksen, in de hoop dat een dagje extra rust zou volstaan.

“Ergens hielden we er wel rekening mee dat Cynthia niet fit zou raken,” zei Claes na de finale. “Er was een plan B. Je kan nu wel zeggen: ‘Wat als…?’ maar wat ben je daarmee? Je kan er niks meer aan veranderen. We zijn vijfde, dan kan je het WK niet met een slecht gevoel verlaten.”

Bolingo voelde zich gewoon niet zeker genoeg om de finale van de 4x400m te lopen. Ze wilde niet riskeren de kleine blessure nog erger te maken. En zo sprong het licht sprong definitief op rood. Met haar medische voorgeschiedenis misschien nog de beste beslissing, dat beseften de Cheetahs zelf ook wel. Bolingo is sterk maar ook kwetsbaar. Blessures, en niet van de minste, lopen als een rode draad door haar carrière. Dan ben je niet geneigd om, een jaar voor de Spelen, risico’s te nemen.

Haar blessuregevoeligheid stelt de atletiekfederatie wel voor een dilemma. Kan je voor Parijs 2024 inzetten op estafetteteams, en dan met name de 4x400m gemengd, wanneer één van je pilaren wankel blijkt? En kan je van Bolingo verlangen dat ze haar eigen kansen op een olympische finale opoffert voor een onzekere medaillekans in de aflossingen? Aan Bam en Bolingo om die gordiaanse knoop te ontwarren.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *